Compassie wordt vaak gezien als iets wat je voor anderen hebt, maar compassie begint vooral bij jezelf. Als we met liefde in en naar onszelf kunnen kijken wordt alles zachter en komt er ruimte om vanuit die zachtheid stappen te zetten.
Als we in ons leven soms pittige omstandigheden tegenkomen hebben we nogal eens de neiging daar negatief op te reageren. Thema’s als veroordeling, strengheid, schuld, slachtofferschap, boosheid, frustratie, onmacht, enz., zowel naar anderen als onszelf gericht, krijgen vrij spel, maar voegen niets toe aan het oplossen van de situatie. De compassievolle houding ten opzichte van onszelf geeft ons de mogelijkheid om beter met de situatie om te gaan. Je gevoel en daarmee de ervaring verzacht waardoor alles veel meer draagbaar wordt. Ook vertroebelen de gevoelens alles minder waardoor de situatie overzichtelijker wordt en je sneller en beter een manier zult vinden om deze op te lossen of er op een veel lichtere manier mee om te gaan.
Niet alleen voor onszelf is dit belangrijk, maar als we zo in het leven kunnen staan worden we ook een voorbeeld voor anderen. Hoe meer we die rust en liefde in onszelf gaan ervaren, hoe meer ons licht zal schijnen en ook anderen zal inspireren en uitnodigen om hetzelfde te doen. En dat is belangrijk. Geen van ons kan het alleen en samen kunnen we echt een verschil maken.